SIST hranaIzdali smo nov standard SIST EN ISO 22000:2018, Sistemi vodenja varnosti živil – Zahteve za vsako organizacijo v prehranski verigi (ISO 22000:2018). Varnost živil je povezana s prisotnostjo dejavnikov tveganja v živilih, ki se lahko pojavijo na vsaki stopnji prehranske verige, zato je treba to v celoti ustrezno nadzirati. Varnost živil je zagotovljena, če so povezana prizadevanja vseh, ki sodelujejo v prehranski verigi. Sem so vključene najrazličnejše organizacije: proizvajalci krme in primarni proizvajalci, predelovalci živil, prevozniki in izvajalci pri skladiščenju, podizvajalci, trgovci, prodajalci (skupaj z izdelovalci opreme, proizvajalci embalaže in pakirnih materialov, čistil, aditivov in sestavin). Standard omogoča načrtovati, izvajati, voditi, vzdrževati in posodabljati sistem vodenja varnosti živil, s katerim se zagotovijo izdelki, varni za uživanje. Hkrati omogoča manjšim organizacijam (npr. malim kmetijam, distributerjem, trgovcem ali strežbi) izvajati kontrolne ukrepe.
Slovenski inštitut za standardizacijo – SIST
www.sist.si