Razvoj trajnostnega in zelenega turizma je povezan tudi z vrhunsko kulinariko. Lokalno in naravi prijazno pridelane sestavine imajo vedno večjo vrednost, od osnovnih živil do posebnih, kot je užitno cvetje. V vrtnariji Trajnice Golob-Klančič posvečamo posebno pozornost velikemu sortimentu trajnih zelenjadnic, dišavnic, zelišč in užitnega cvetja. Naravi prijazno vzgojene sadike, v lončkih in v navadni vrtni zemlji so vedno na voljo. Namenjene so vsem bolj zahtevnim vrtičkarjem in zlasti tistim vrhunskim gostinskim lokalom, katerih kuharski mojstri prisegajo na sveže nabrane sestavine. Cvetje ima v kulinariki posebno vrednost le, če je vedno pri roki in sveže. Tako tudi pri nas že nastajajo vrtovi užitnega cvetja v sklopu gostinskih lokalov, kjer kuharji sproti dajo duška domišljiji pri pripravi in dekoraciji posebnih jedi za posebne prilike. Za zgodnjo pomlad so primerne razne vijolice z belim, modrim, vijoličnim ali škrlatno rdečim cvetjem. Potem se zvrstijo od maja do avgusta različni drobnjaki s cvetjem od bele, lila do rožnato-rdeče barve. Razkošno cvetje maslenic ali hemerokalisov je na voljo od maja pa do septembra v vseh barvah, razen v modri. Če naštejemo le nekatere bolj znane trajnice, uporabne tudi za te namene.
Vrtnarija Trajnice Golob-Klančič
www.trajnice.com