Sedanji prehranski sistem se sooča z velikimi izzivi, ki zadevajo vse nas. Podnebne spremembe, izčrpavanje naravnih virov, naraščajoča svetovna populacija, prehranska varnost, izguba biotske raznovrstnosti ter potreba po zmanjšanju zavržene hrane so le nekateri od izzivov, ki jim je potrebno nameniti pozornost. Ključ do rešitve je v novih drznih inovacijah, izobraževanju, ozaveščanju in povezovanju ključnih deležnikov. EIT Food, vodilna pobuda na področju živilskih inovacij, si prizadeva odgovoriti na te izzive in zagotoviti zdravo in trajnostno hrano za vse. Na GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij smo prevzeli koordinacijo nacionalnega stičišča EIT Food Hub Slovenija. Kot podjetniško-inovacijsko središče želimo nasloviti izzive in priložnosti agroživilskega sektorja. Zavedamo se, da so spremembe nujne. S skupnimi močmi in inovativnimi rešitvami, ki jih razvijamo v okviru EIT Food, želimo doseči pozitivne premike v prehranskem sistemu ter prispevati k bolj zdravemu in trajnostnemu življenju.
Zapisala: Monika Jerovšek, strokovna sodelavka
GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij
www.gzs.si/zkzp