Materiali in izdelki, namenjeni za stik z živili, morajo biti izdelani tako, da snovi iz njih v živila ne prehajajo v količinah, ki bi lahko ogrožale zdravje ljudi ter vplivale na sestavo in organoleptične lastnosti živila. V procesu od proizvodnje do končne uporabe živila namreč prihajajo v neposredni ali posredni stik z različnimi materiali in izdelki iz plastičnih mas, papirja in kartona, kovin in zlitin, keramike in drugih materialov, pri čemer lahko pride do prehajanja (migracije) snovi iz materialov v živilo. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano – NLZOH izvajamo preskušanja, ki so odvisna od vrste, namena in načina uporabe materiala ali izdelka ter so skladna z evropsko in drugo veljavno zakonodajo. Za izvedbo preskušanja potrebujemo podatke o vrsti materiala (in dokumentacijo o materialu, če je na voljo), vrsti živil, za katere se material uporablja, ter o pogojih uporabe (čas, temperatura in drugi pogoji stika materiala z živilom).

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano
www.nlzoh.si