Biotehniška šola MariborPonudba lokalne hraneBiotehniška šola Maribor sodeluje v mednarodnem projektu Odgovorno s hrano – We Eat Responsibly. V okviru projekta so v začetku maja pripravili prireditev z naslovom Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno). Na prireditvi so dijakom, zaposlenim na šoli, staršem in drugim obiskovalcem predstavili vrednost lokalno pridelane hrane, ki je veliko bolj okusna, zdrava, hkrati pa veliko manj obremenjuje okolje v primerjavi s hrano, ki prihaja z različnih predelov sveta. Na prireditvi se je predstavilo več kmetij, podjetij in inštitucij, ki se ukvarjajo z ekološko pridelavo in predelavo hrane, permakulturo, izdelavo eko kozmetike in čebelarstvom. V sklopu prireditve je potekalo tudi predavanje z naslovom Označevanje (eko) živil, ki ga je izvedla doc. dr. Silva Grobelnik Mlakar s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede na Univerzi v Mariboru. V prispevku je predstavila ekološko kmetijstvo, pravno osnovo in obseg pridelave oziroma predelave v EU in v Sloveniji, pomen kontrole in certifikacije, označevanje (ekoloških) živil idr.
Pripravil: Simon Gračner, koordinator projekta

Biotehniška šola Maribor
www.bts.si