Razvoj fermentiranih odpadkov IG slo EOL157

Bokashi kompostiranje je postopek recikliranja bioloških odpadkov, pri katerem se le-ti pretvorijo v rastlinsko gnojilo. Biološki odpadki s pomočjo efektivnih mikroorganizmov, ki jih dodamo v obliki posipa ali tekočine, pri anaerobnih pogojih (brez kisika) fermentirajo in postanejo osnova za prvovrstno organsko gnojilo za tla. Fermentacijska tekočina, ki nastaja med procesom kot sekundarni produkt, se lahko uporabi za zatiranje plevela in čiščenje odtokov, razredčena pa za gnojenje sobnih in vrtnih rastlin. Kemijska analiza več kot 10 vzorcev produktov fermentirane organske snovi in fermentacijske tekočine iz kuhinjskih kompostnikov Bokashi Organko je pokazala, da oba produkta fermentacije glede na vsebnost rastlinskih makrohranil (dušik, kalij in fosfor) zadostujeta zahtevam za vrtičkarstvo. Biološki testi Allium (čebulni test) in biološki testi z vodno krešo so potrdili, da rastline v razredčeni fermentacijski tekočini uspevajo bolje kot v vodi.

Pripravila: dr. Leja Goljat, raziskovalka strokovnjakinja v podjetju Plastika Skaza

Plastika Skaza d.o.o.
www.skaza.com