Vedno več ljudi se zaveda, kako pomembno je uživati hrano pridelano v Sloveniji. Tudi na Biotehniški šoli se zavedamo tega, zato že vsa leta organiziramo Tradicionalni slovenski zajtrk. Letos smo bili vabljeni na OŠ Prežihov Voranc v Mariboru, kjer smo na zajtrku predstavljali na naši šoli pridelane izdelke. Mladim smo želeli približati domačo hrano, ki ji ni bilo potrebno prepotovati tisoče kilometrov, ampak jih čaka že kar za domačim vogalom. Dijaki so učencem predstavili jabolka, jabolčni sok, jabolčni kis, bučno olje, med, različne okuse kremnega medu, liofilizirano rdečo peso in kivi ter kako živijo čebele v panju in kakšne pridelke nam prinašajo. Učenci so z veseljem pokušali naše proizvode. Še posebej so jih navdušili medeni izdelki, bučno olje in liofilizirano sadje, ki ga je večina poskusila prvič. Opazili smo, da so številnim otrokom ti okusi zelo tuji, zato bo potrebno še veliko tovrstnih dogodkov, predvsem pa bomo morali starši spremeniti nakupovalne navade in večkrat posegati po domačih – slovenskih izdelkih.
Zapisal: Simon Gračner
Biotehniška šola Maribor
www.bts.si