Kaj je zares zeleno?

Vsak jo postavlja po svoje. Sprejemljivo ceno okoljskega odtisa namreč. To ne preseneča, saj smo ljudje med seboj različni in na svet gledamo z različnimi vrednotami. Da vsa bitja s svojim življenjem in svojimi ravnanji v okolju puščamo odtis, je danes že bolj znano, kot je bilo še pred kratkim. Nedvomno raste zavedanje, da brezmejno narave kot družba ne bomo mogli več obremenjevati. Zato je marsikaj, kar je »zeleno«, v javnosti, med potrošniki, sprejeto z naklonjenostjo.

Tu pa se začenja zapletati. V inflaciji zelenega – v osnovi je to nekaj dobrega – pa se postavlja vprašanje, kaj je sploh zeleno oziroma si zasluži »zelen« predznak? Podjetja in trgovske družbe skoraj vsi po vrsti poudarjajo zeleno filozofijo. Izdelki so zdravi, embalaža okolju prijazna … A kaj to pomeni? Že površno raziskovanje standardov, ki naj bi opredeljevali »zelene« izdelke oziroma blagovne znamke, razkrije osupljivo praznino. In kjer je praznina, jo vsak lahko napolni po svoje. Potrošnik pa naj se znajde! O tem med drugim pišemo v članku Kje si, embalaža s podpisom narave?

Gremo naprej. Kdo je odgovoren za zmanjšanje okoljskega odtisa? Okoli tega vprašanja se vrti trg odpadne embalaže (in širši trg odpadkov) v Sloveniji, ki kaže določene intence, da bi v prihodnje iskal druga razmerja, kot jih je uveljavljal doslej. Jasno dvojnost interesov na trgu odpadne embalaže (tudi odpadkov nasploh) razkriva dolgoletni prvi mož avstrijskega sistema ARA Christian Stiglitz. Da, po eni strani želimo, ne, moramo, dosegati okoljske cilje, ki jih sprejema EU. Po drugi strani pa akterji v sistemu zasledujejo zelo partikularne tržne interese. Sporočilo je jasno: trg okolju ni najboljši prijatelj. Zato sistema, ki naj bi bil prijazen okolju, ne gre zmeraj uravnavati po trgu. A kako, kakšen je še sprejemljiv okoljski odtis in za kakšno ceno?

Kaj torej je zares zeleno?

Jože Volfand,

glavni urednik


Kje si, embalaža s podpisom narave?

Vsi zavezanci imajo iste pogoje, a brez nadzora ne gre

Na gradnjo pripravljeni, krajani zahtevajo pojasnila


Revijo si lahko .pdf formatu prenesete tukaj.