Generalna skupščina Združenih narodov je 29. september razglasila za mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. S preprečevanjem izgub pomagamo preprečevati podnebne spremembe, poleg tega pa zagotavljamo več hranljivih živil za ljudi in privarčujemo denar. To lahko med drugim dosežemo s skrbnim načrtovanjem in pravilnim shranjevanjem živil.
V nedeljo, 29. septembra, smo obeležili mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. V Evropski uniji vsako leto zavržemo skoraj 59 milijonov ton hrane, kar znese 131 kg na prebivalca. Tržna vrednost zavržene hrane je ocenjena na 132 milijard evrov, več kot polovico pa jo povzročijo gospodinjstva, katerim sledita sektorja predelave in proizvodnje.
Preberite še: Kampanja za promocijo lokalnega sadja
Odpadna hrana ima velik vpliv na okolje, saj je vzrok za približno 16 odstotkov emisij toplogrednih plinov, ki izvirajo iz prehranskega sistema EU. Če bi bila odpadna hrana država članica, bi bila po izpustih emisij toplogrednih plinov na petem mestu v EU.
Z zmanjšanjem izgub hrane zagotavljamo več hranljivih živil in privarčujemo denar
Za prehod na trajnostne prehranske sisteme je bistveno zmanjšanje izgub hrane in količine odpadne hrane. S takšnimi ukrepi se borimo proti podnebnim spremembam, poleg tega pa zagotavljamo več hranljivih živil za prehrano ljudi in privarčujemo denar.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ob tem dnevu na portalu Naša super hrana pripravilo nekaj nasvetov, kako zmanjšati količine odpadne hrane. Med njimi so skrbno načrtovanje obrokov in pravilno shranjevanje živil.