Na Borzenovi konferenci Trajnostna energija lokalno 022 so največ govorili o skupnostnih projektih, samooskrbi, zelenem prehodu, spodbudah, energetski revščini ter izzivih, ki jih prinaša energetska kriza. Primer dobre prakse na področju energetike je v Šaleški dolini, kjer imajo drugi največji sistem daljinskega ogrevanja v državi. Kot je pojasnil mag. Gašper Škarja, direktor Komunalnega podjetja Velenje, je zagotavljanje stabilne in trajnostne oskrbe s toploto eden bistvenih stebrov pravičnega prehoda Savinjsko-šaleške regije iz premogovne v brezogljično družbo.

Na konferenci so govorci spregovorili tudi o težavah, s katerimi se v času energetske krize srečujejo lokalne skupnosti.

Dr. Ivan Šmon, predsednik uprave Elektro Gorenjska, je med težavami omenil omrežja, ki niso primerna za priklop velikega števila sončnih elektrarn, zato bi morali po njegovem mnenju zagovoriti več virov in povečati investicije za nadgradnje.

Dr. Dejan Paravan, član uprave GEN-I, pa je menil, da potrebujemo t.i. ‘go-to’ karte, ki bodo kazale razpoložljivost omrežja, rabo tal in podobno, kar bo dalo investitorjem vpogled, kje je bolj smiselno investirati ali ne.

 (Vir: Borzen, d.o.o.)