Že 23. leto zapored bomo med 16. in 22. septembrom obeležili Evropski teden mobilnosti – ETM. V vsaj tretjini slovenskih občin bodo letos za vseh sedem dni ETM zaprte ulice, trgi in parkirišča. Te prostore bodo v občinah avtomobili odstopili otroški igri, kolesarjenju, pešačenju, poležavanju ob branju knjige, kolesarskim servisom, delavnicam, kulturnim dogodkom in podobno. S tem dejanjem opozarjajo na urejanje javnih prostorov za vse uporabnike – predvsem na račun prostora, ki ga danes zasedajo avtomobili.

V okviru lokalnih programov, ki jih občine vsako leto pripravijo za svoje občane bodo izvedeni različni ukrepi umirjanja prometa, še posebej v okolicah šol in vrtcev, v šole in vrtce bodo otroci hodili s Pešbusom, ali se vključili v igre, kot sta Kokoška Rozi ali Beli Zajček. Za starejše bodo oblikovani programi za ohranjanje vitalnosti, delavnice in dogodki, kjer spoznavajo različne oblike javnega prevoza, prevoza na klic, sistemov za izposojo koles in drugih brezplačnih možnosti javnega prevoza, ki jih nudijo posamezne občine.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo bo letos sofinanciralo akcije ETM v 52-ih občinah, povprečna višina sofinanciranja pa znaša 9.500 evrov. Skupno bo ministrstvo v treh letih do konca leta 2026 iz Sklada za podnebne spremembe namenilo 1,2 milijona evrov za sofinanciranje aktivnosti ETM.

Minister Bojan Kumer je povedal tudi, da se je število aktivnosti, ki jih občine izvajajo, v zadnjih štirih letih podvojilo, prav tako, pa se je podvojilo število aktivno vključenih prebivalcev v same aktivnosti – 10 odstotkov vseh prebivalcev v sodelujočih občinah danes že aktivno sodeluje v aktivnostih ETM.

Podatki Agencije za okolje kažejo, da je ocenjena vrednost zunanjih stroškov prometa v Sloveniji v letu 2021 znašala približno 4,6 odstotkov bruto domačega proizvoda – kar 99 odstotkov teh stroškov pa je povzročil cestni promet. Tretjina stroškov je povezanih s prometnimi nesrečami, petina stroškov z zastoji, dodatnih 18 odstotkov s podnebnimi spremembami, 15 odstotkov z onesnaženjem zraka, ter sedem odstotkov s škodo na habitatih in šest odstotkov s hrupom.

Vir: MOPE