Kljub spodbudni zimi in pomladi so po vročem poletju v Švici zabeležili nadpovprečno taljenje ledenikov. Ti so izgubili kar 2,5 odstotka svojega volumna, k čemur je med drugim prispeval tudi saharski pesek. Če bodo izpusti toplogrednih plinov naraščali, bodo po ocenah strokovnjakov švicarski ledeniki do leta 2100 izgubili 80 odstotkov svoje mase.

Raven taljenja švicarskih ledenikov je bila letos nadpovprečna, poroča Reuters. Telo za monitoring GLACOS je zabeležilo, da so ledeniki letos izgubili 2,5 odstotka svojega volumna, kar je nad povprečjem zadnjega desetletja. Izgube so posledica vročega poletja in so bile avgusta rekordne. Še en dejavnik, ki je pospešil letošnje izgube, je bil saharski pesek. Ta površino ledenikov obarva rjavo ali rožnato, kar zmanjšuje odboj sončne svetlobe.

Preberite še: Misija: Triglavski ledenik v Peking

Glaciologi so bili v začetku leta sicer veseli obilnega sneženja in so upali, da bo to ustavilo izgube volumna, ki so jim bili priča v preteklih letih. “Zaskrbljujoče je, da kljub odličnemu letu, ki smo ga imeli za ledenike, s snegom bogato zimo in hladno ter deževno pomladjo, to ni bilo dovolj,” je povedal direktor GLACOS Matthias Huss. Če se bo letošnji trend nadaljeval, bo to za švicarske ledenike katastrofalno, je še dodal.

taljenje ledenikov 1
Več kot polovica alpskih ledenikov se nahaja v Švici (Foto: Pixabay)

Zaradi taljenja ledenikov morali na novo začrtati mejo
Več kot polovica alpskih ledenikov se sicer nahaja prav v Švici. Če se bo nadaljevalo naraščanje izpustov toplogrednih plinov, se pričakuje, da bodo ledeniki do leta 2100 izgubili kar 80 odstotkov svoje mase. Švicarska vlada se sooča z očitki, da za zaščito svojih ledenikov ne stori dovolj, ta teden pa so morali zaradi taljenja ledenikov ponovno začrtati tudi mejo s sosednjo Italijo.