Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je v okviru mednarodne energetske konference SEEnergy, organizator je bil Celjski sejem, organiziralo ministrsko srečanje in razpravo na temo energetskega prehoda Jugovzhodne Evrope v nizkoogljično družbo. Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo, je gostil ministre za energijo, državne sekretarje in druge visoke predstavnike iz 11-ih držav.

 Namen srečanja je bil okrepiti sodelovanje med Evropsko unijo in državami v regiji ter izmenjava dobrih praks in znanja, saj se vse države soočajo s podobnimi spremembami in izzivi na področju energetike in podnebja. Evropska unija (EU) z ambiciozno zakonodajo naslavlja podnebne spremembe in pospešuje prehod v trajnostno prihodnost. Evropski zeleni dogovor opredeljuje skupno zavezo EU, da do leta 2050 postane podnebno nevtralna celina, za kar bodo potrebna še velika prizadevanja v državah članicah EU kot državah Jugovzhodne Evrope.

Minister Bojan Kumer je uvodoma poudaril: »Vsi se zavedamo, da je prehod na zeleno energijo nujen in neizogiben, če želimo prihodnjim generacijam zagotoviti zdrav in čist planet. Ambiciozne energetske in podnebne politike so ključnega pomena za učinkovito blažitev podnebnih sprememb, spodbujanje gospodarske rasti, krepitev energetske varnosti in strateške neodvisnosti ter ohranitev vodilnega položaja v svetu pri reševanju enega najbolj aktualnih izzivov našega časa. Ta prehod mora biti pravičen, vključujoč in ne sme nikogar pustiti na cedilu.«

Nacionalni energetski in podnebni načrti (NEPN), ki jih morajo države članice EU predložiti do 30. junija 2024, predstavljajo temelj za doseganje zastavljenih ciljev. Vendar pa hitre spremembe na tem področju v proces priprave NEPN prinašajo tako priložnosti kot izzive. To je pokazala tudi razprava Evolucija politik: Spremembe in trendi v posodobljenih nacionalnih energetskih in podnebnih načrtih (NEPN).

Vir: MOPE