V septembru so sateliti zabeležili 41.463 žarišč gozdnih požarov v Amazoniji, kar je najvišje število za ta mesec od leta 2010, požari v prvih devetih mesecih letošnjega leta pa so najobsežnejši od leta 2007. Na območju Amazonskega deževnega pragozda se požari načeloma ne pojavljajo spontano, pač pa jih povzročajo ljudje z namenom sproščanja zemljišč za kmetijsko uporabo.

Vladni podatki kažejo, da je število požarov v amazonskem pragozdu septembra doseglo najvišje število za ta mesec v skoraj desetletju in pol, poroča Reuters. Podobne podatke so zabeležili tudi za predhodna meseca, letošnja intenzivnost požarov pa je med drugim posledica dolgotrajne suše, ki je prizadela večji del Južne Amerike.

Preberite še: Globalno segrevanje povzroča intenzivnejše in pogostejše poplave

Sateliti so septembra zabeležili 41.463 žarišč požarov, kar je za ta mesec največ od leta 2010, število požarov v prvih devetih mesecih letošnjega leta pa je najvišje od leta 2007. Od januarja do avgusta je zgorelo 62.268 kvadratnih kilometrov gozdov, kar je primerljivo površini treh Slovenij. Požari v Amazoniji običajno svoj vrh dosežejo avgusta ali septembra ter se umirijo z deževnim obdobjem, ki sledi.

explosion 123690 1920
Požare v Amazonskem deževnem pragozdu povzročajo ljudje z namenom sproščanja zemljišč za kmetijstvo (Foto: Pixabay)

Gozdove požigajo ljudje z namenom čiščenja zemljišč za kmetijstvo
Na območju amazonskega deževnega pragozda se sicer požari načeloma ne pojavljajo naravno, ampak jih povzročajo ljudje, da bi sprostili zemljišča za kmetovanje. Izvršni direktor Amazonskega okoljskega raziskovalnega inštituta (Imazon) Andre Guimaraes pojasnjuje, da kriminalci nimajo namena sami kmetovati, pač pa želijo zemljo prodati z dobičkom: “Izkoriščajo dejstvo, da so gozdovi v času suše vnetljivejši ter jih požgejo.”

Tudi brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je požare označil za zločinske, zvezna policija pa je okrepila svoja prizadevanja v boju proti okoljski kriminaliteti v regiji.