Ustavno sodišče Republike Slovenije je sklenilo, da se do končne odločitve Ustavnega sodišče zadrži izvrševanje delov 37. člena, 38. člena, 40. člena, 41. člena in 275. člena Zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 44/22). Pobudo za oceno ustavnosti so poleg podjetja Interseroh d.o.o. vložili še Interserohovi zaposleni, Interseroh AUSTRIA GmbH kot njegov družbenik in številni proizvajalci.

»Danes je zmagalo slovensko okolje. Ustavno sodišče je zakonodajalcu in Vladi Republike Slovenije podarilo čas, da v novi sestavi vnovič premisli sistem upravljanja z odpadki v Sloveniji. Če želimo ohraniti slovensko okolje in premišljeno skrbeti za nastale odpadke, potem potrebujemo kakovosten in transparenten sistem, ki naj temelji na primerljivih praksah držav članic Evropske Unije,« je ob odločitvi povedala direktorica podjetja Interseroh d.o.o. Darja Figelj.

Pobudo je v imenu pobudnikov vložila Odvetniška pisarna Brezavšček Žgavec d.o.o. Njen direktor Andrej Brezavšček je ob odločitvi poudaril, da je »zakon sporen z vidika številnih pravnih vprašanj, kot so vprašanje načela enakosti pred zakonom, vprašanje načela pravne države in posega v pridobljene pravice obstoječih organizacij, vprašanje načela proste podjetniške pobude, vprašanje načela prostega pretoka blaga, storitev in kapitala znotraj EU. Ustavno sodišče RS potrebuje čas, da ta vprašanja razreši, do takrat pa pozdravljamo sklep, da se izvrševanje zakona zadrži s ciljem, da ne nastane nepopravljiva škoda za vse poslovne subjekte, ki delujejo na tem trgu«.

Predsednica Slovensko – nemške gospodarske zbornice gospa Dagmar von Bohnstein pa je povedala: »Pozdravljamo odločitev Ustavnega sodišča, saj so načelo svobodne gospodarske pobude in s tem v zvezi enoten in odprt trg, ter konkurenca brez diskriminacije med osnovnimi načeli Evropske Unije. Ob tej priložnosti vsekakor tudi spodbujamo k razmisleku o prenosu dobrih praks iz Nemčije na področju ravnanja z embalažo.«

Povezavo na odločitev Ustavnega sodeišča: https://www.us-rs.si/zadrzanje/zadrzanje-izvrsevanja-tretjega-in-cetrtega-odstavka-37-clena-cetrtega-petega-sestega-sedmega-osmega-devetega-in-enajstega-odstavka-38-clena-prvega-odstavka-40-clena-41-clena-ter-prvega-tr/

Vir: Interseroh