Raziskovalke in raziskovalci na Kemijskem inštitutu so razvili terapevtsko celično napravo, ki se odziva na ultrazvok. Njihova inovacija bi lahko omogočila natančnejše, neinvazivno, hitro in ciljno usmerjeno zdravljenje, vključno z določenimi oblikami raka, še posebej na težko dostopnih mestih globoko v tkivih.

Natančen nadzor nad celicami v globokih tkivih ostaja velik izziv. Ultrazvok predstavlja obetavno rešitev za terapevtske aplikacije, saj omogoča neinvazivno stimulacijo celic z visoko prostorsko in časovno natančnostjo.

Raziskovalke in raziskovalci s Kemijskega inštituta so uporabili pulzni ultrazvok za uravnavanje vnosa kalcija v sesalskih celicah in tako razvili terapevtsko celično napravo, ki se odziva na akustično stimulacijo globoko v tkivih. Ta raziskava nadgrajuje že objavljeno metodo, pri kateri so z dodatkom proteinskih plinskih veziklov izboljšali odzivnost celic na ultrazvok (https://doi.org/10.1021/acsnano.4c01498). Človeške celice so gensko spremenili tako, da izražajo terapevtik, kar tvori terapevtsko celično napravo. Inovativna metoda je učinkovito omilila simptome akutnega kolitisa, kar pa poudarja možnost natančne, neinvazivne in ciljno usmerjene celične terapije.

Vir: Kemijski inštitut