Evropska unija in države Efte, ki so del EGP, so podpisale sporazum o finančnem mehanizmu EGP za obdobje 2021–2028 in protokole o dostopu do trga. Evropska komisija je v imenu EU podpisala sveženj sporazumov in protokolov o finančnem mehanizmu EGP s tremi državami Efte v EGP, tj. IslandijoLihtenštajnom in Norveško, ter dva protokola za letne brezcarinske tarifne kvote za nekatere islandske in norveške ribe in ribiške proizvode, ki vstopajo na trg EU.

Za obdobje od maja 2021 do aprila 2028 bo v okviru finančnega mehanizma EGP na voljo več kot 1,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev za projekte v 15 državah upravičenkah, tudi v Sloveniji. Poleg tega bo norveški finančni mehanizem 13 državam članicam EU, ki so se EU pridružile od leta 2004, zagotovil več kot 1,4 milijarde evrov.

Sporazum EGP temelji na skupnih vrednotah in načelih ter je dejavnik politične in gospodarske stabilnosti, pa tudi blaginje in varnosti. Finančni mehanizem EGP za obdobje 2021–2028 določa prispevek držav Efte, ki so del EGP, k zmanjšanju gospodarskih in socialnih razlik v EGP z namenom spodbujanja stalne in uravnotežene krepitve trgovinskih in gospodarskih odnosov ter uresničevanja kohezijske politike EU. Tematske prednostne naloge so evropski zeleni prehod, demokracija, pravna država in človekove pravice ter socialna vključenost in odpornost.

Vse podpisnice morajo zdaj skleniti sporazume v skladu s svojimi postopki, celotni sveženj pa mora pred začetkom uporabe potrditi še Evropski parlament. Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/MEX_24_4662

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji