V petek, 17. novembra bo v vrtcih, šolah ter drugih javnih zavodih in organizacijah že trinajstič organiziran Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ). Projekt krepi zavedanje o pomenu in prednostih lokalno pridelane hrane ter oblikovanju zdravih prehranskih navad. Lokalna hrana je slovenska hrana.

Leta 2022 je v projektu sodelovalo 697 vzgojno izobraževalnih zavodov, zajtrkovalo je 235.281 učencev, izplačana pa so bila sredstva v skupni višini 169.402 evrov.

Pod letošnjim sloganom Kruh za zajtrk – super dan bodo otrokom po vrtcih, šolah ter drugih javnih zavodih postregli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga poleg kruha sestavljajo še maslo, med, mleko in jabolko ali druge jedi slovenskega porekla. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, s sporočili in namenom naslavljata tudi druge – posameznike, institucije, podjetja, gostinske obrate, turistične objekte, itd. Tudi z njihovo podporo se – na sam dan slovenske hrane – širijo sporočila o pomembnosti uživanja lokalne hrane, letos še posebej o kruhu, ki ni samo “prehranjevalni izdelek”, ampak v sebi nosi tudi močno poslanstvo kulturne dediščine in blagostanja.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano