Evropska komisija je predstavila svoj industrijski načrt v okviru zelenega dogovor, s katerim želi pospešiti prehod na ogljično nevtralnost in povečati konkurenčnost evropske industrije. Cilj načrta je zagotoviti bolj podporno okolje za proizvodne zmogljivosti tehnologij in izdelkov z neto ničelno stopnjo emisij, ki so potrebni za doseganje ambicioznih evropskih podnebnih ciljev. Načrt temelji na štirih stebrih: predvidljivo in poenostavljeno regulativno okolje, pospešitev dostopa do financiranja, izboljšanje znanj in spretnosti ter odprta trgovina za odporne dobavne verige.

Za poenostavitev regulativnega okolja Komisija predlagala več pobud. Akt o neto ničelni industriji bo opredelil cilje za čistotehnološko industrijsko zmogljivost in zagotovil regulativni okvir, primeren za njegovo hitro uvedbo. Omogočil bo poenostavljeno in hitro izdajanje dovoljenj ter spodbujal strateške projekte in razvoj standardov za podporo širitvi tehnologij na enotnem trgu. Akt o kritičnih surovinah naj bi zagotovil dostop do materialov, ki so bistvenega pomena za proizvodnjo ključnih tehnologij, kot so redke zemlje. Reforma zasnove trga z električno energijo naj bi odpravila nestanovitnost cen energije, hkrati pa ohranila zanesljivost oskrbe, cenovno dostopno električno energijo in proizvodnjo energije iz obnovljivih virov. Komisija načrtuje tudi ukrepe v zvezi z javnimi naročili, baterijami, okoljsko primerno zasnovo in toplotnimi črpalkami.

Drugi steber načrta bo spodbudil naložbe in financiranje proizvodnje čiste tehnologije v Evropi. Tretji steber se osredotoča na razvoj znanj in spretnosti, potrebnih za zeleni prehod. Četrti steber zajema sodelovanje in prizadevanja za zeleni prehod na globalni ravni.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_23_510

 (Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji)