Evropska komisija je med skupaj 408 vlogami zbrala 134 prometnih projektov, ki bodo prejeli več kot 7 milijard evrov nepovratnih sredstev EU iz Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE), instrumenta EU za strateške naložbe v infrastrukturo. To je do sedaj največji razpis v okviru sedanjega programa IPE za promet. Približno 83 % sredstev bo namenjenih projektom, ki uresničujejo podnebne cilje EU, pri čemer bo v ospredju izboljšava in posodobitev omrežja EU za železnice, celinske plovne poti in pomorske poti vzdolž vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T). Železniški projekti bodo prejeli 80 % od 7 milijard evrov.

Med izbrani projekti so tudi štirje iz Slovenije. Dva projekta bosta povečala zmogljivosti in varnosti železniškega prometa za potniški in tovorni promet v omrežju TEN-T v Sloveniji. Gre za nadgradnjo signalne varnostne opreme na železniški progi Ljubljana–Divača v vrednosti 42.006.731 evrov in nadgradnjo zapore na odseku Brezovica–Divača v vrednosti 13.682.620 evrov). Projekt za gradnjo novih varnih in varovanih parkirišč za tovornjake v Slovenskih Konjicah bo povečal varnost v cestnem prometu in izboljšal pogoje za poklicne voznike (3.355.215 evrov). Sredstva bo prejel tudi projekt za razvoj nove avtobusne postaje v okviru multimodalnega potniškega vozlišča v Ljubljani (1.370.917 evrov).

Danes je začela veljati revidirana uredba o TEN-T, ki bo močno prispevala k spodbujanju bolj trajnostnih načinov prevoza, spodbujanju digitalizacije in izboljšanju multimodalnosti med različnimi načini prevoza.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_24_3821

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji