V Sparu Slovenija so si v okviru svoje trajnostne strategije kot enega glavnih ciljev zastavili, da želijo imeti aktivno vlogo v krožnem gospodarstvu ter ob tem tudi spodbujati svoje kupce k trajnostnemu življenjskemu stilu. Povezali so se s slovenskim podjetjem Ekotekstil, ki podpira zbiranje in kroženje rabljenega ali odpadnega tekstila, in pred svojih šest trgovin SPAR postavili zbiralne zabojnike za rabljen tekstil.

Tekstilna industrija je skupaj s prometom, živilsko industrijo in bivanjem ena izmed največjih onesnaževalcev našega okolja. V Sloveniji letno zavržemo kar 17.000 ton odpadnega tekstila. Podjetje Spar želi s postavitvijo zabojnikov za rabljen tekstil prispevati k zmanjšanju ogljičnega odtisa ter sodelovati v krožnem gospodarstvu. Ves zbrani tekstil iz zabojnikov bodo predali slovenskemu podjetju Ekotekstil, ki bo poskrbelo za njegovo ponovno uporabo oziroma reciklažo po svojem krogotoku. Podjetje se ukvarja z zbiranjem odsluženega tekstila za namene ponovne uporabe. Del tekstila namenijo za socialne in “upcycling” projekte v Sloveniji ter za pomoči potrebne posameznike in družine, del pa pošiljajo v sortirne centre v sosednje države znotraj in izven EU.

Novi zbiralniki za tekstil so postavljeni pred naslednjimi SPAR trgovinami, svojo mrežo pa želijo v prihodnje še širiti: SPAR Brod, Ljubljana, SPAR Bratov Babnik, Ljubljana, SPAR Trzin, SPAR Logatec, SPAR Izola, SPAR Koper, Semedela.

Vir: Spar Slovenija d.o.o.