Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) v soboto, 26. marca 2022, skupaj s partnerji organizira »Dan sajenja medovitih rastlin«. Gre za prvi konkreten projekt v EU, ki bo pripomogel k ciljem EU, da se do leta 2030 posadijo 3 milijarde dreves in bo hkrati močno prispeval k načrtovanim ponorom emisij toplogrednih plinov v EU ter podnebni nevtralnosti Evrope. Cilj projekta tudi, da se poveča medovitost Slovenije in se tako poskrbi za medenje v prihodnosti, ko bo preživetje opraševalcev zaradi podnebnih sprememb vedno težje. Brez opraševalcev pa bo pridelava hrane še bolj otežena, saj je 70 % pridelana hrane na svetu odvisne od opraševalcev.

Medovite rastline bodo čebelarji in vsi zainteresirani posamezniki sadili na večjih ali manjših površinah: v slovenskih gozdovih, na vrtovih, v balkonskih koritih, kot tudi na javnih površinah – v parkih in drugod.

Čebelarji sicer že dolga leta spodbujajo sajenje medovitih rastlin preko sodelovanja z občinami. Številne občine so podprle predlog ČZS in ob rojstvu otrok podarjajo staršem medovita drevesa, prav tako so vse občine prosili, da svoje parkovne površine pokosijo, ko rože odcvetijo.

Podporo projektu so ponudili tudi na Zavodu za gozdove, kjer bodo s svojim strokovnim znanjem poskrbeli, da se bodo ustrezna medovita drevesa sadila v primerno okolje ter pripravili navodila glede sajenja, vzdrževanja in nege medovitih dreves. V projekt so vključene tudi slovenske srednje kmetijske šole, povabljene pa so tudi vse nevladne organizacije, lokalne skupnosti ter vsi prebivalci Slovenije, saj lahko vsak s sajenjem medovitih rastlin prispeva svoj delež k projektu.

Za uspešno izvedbo projekta so potrebne avtohtone sadike medovitih dreves, kot so lipa, javor, kostanj, jabolka, hruška, češnja in druge, ki jih bodo za projekt zagotovili v Zavodu za gozdove Slovenije ter številni donatorji in sponzorji. Med temi je tudi trgovsko podjetje Bauhaus, ki bo vsakemu slovenskemu čebelarju brezplačno zagotovilo eno medovito drevo.

Vir: Čebelarska zveza Slovenije