Med sklepi o zamudah pri prenosu zakonodaje EU Komisija pošilja uradne opomine 26 državam članicam, med njimi Sloveniji, ker niso priglasile nacionalnih ukrepov za prenos  direktiv na področju obrambe in podnebja:

Evropska komisija je Sloveniji poslala uradni opomin, ker v nacionalno zakonodajo ni v celoti prenesla določb revidirane direktive o sistemu EU za trgovanje z emisijami (EU ETS) v zvezi z novim sistemom trgovanja z emisijami (Direktiva (EU) 2023/959 o spremembi Direktive 2003/87/ES). Rok za prenos se je iztekel 30. junija 2024.

Revidirana direktiva o ETS vzpostavlja nov sistem trgovanja z emisijami, ločen od obstoječega sistema EU ETS, ki bo oblikovanje cen ogljika postopno razširil na nove gospodarske sektorje. Revidirana direktiva določa tudi dodelitev prihodkov od trgovanja z emisijami novemu Socialnemu skladu za podnebje. Komisija se je obenem odločila, da pošlje uradni opomin Danski, Nizozemski, Sloveniji in Finski ter tako proti njim uvedla postopek za ugotavljanje kršitev, ker v svojo nacionalno zakonodajo niso prenesle Direktive (EU) 2024/242 o spremembi Direktive 2009/43/ES v zvezi s posodobitvijo seznama obrambnih proizvodov.

Države imajo dva meseca časa, da odgovorijo na uradne opomine in dokončajo njihov prenos, sicer se Komisija lahko odloči, da jim izda obrazloženo mnenje. Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/inf_24_3869

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji