V prihodnjih dneh obeležujemo tri pomembne dneve, povezane z naravo – evropski dan Nature 2000 (21. maj), mednarodni dan biotske raznovrstnosti (22. maj) in evropski dan parkov (24. maj). Slovenija spada med najbolj biotsko pestre države v Evropi. O tem priča tudi dejstvo, da ima naša država največji delež območij Nature 2000 med vsemi državami članicami EU, ki obsegajo dobrih 37 % površine države. Za ohranjanje narave Slovenije si še posebej prizadevamo v zavarovanih območjih, ki zavzemajo 14 % površine Slovenije.

Evropski dan Nature 2000, ki ga vsako leto obeležujemo 21. maja, letos poteka v znamenju 30-letnice programa LIFE in Nature 2000 v EU in 18-letnice Nature 2000 v Sloveniji. Od leta 2004 smo v Sloveniji izvedli že več kot 90 projektov za upravljanje Nature 2000. V počastitev pomembnih mejnikov evropskega varstva narave so partnerji projekta LIFE-IP NATURA.SI predstavili prvo slovensko nagrado Natura 2000. Finalisti in zmagovalci slovenske nagrade Natura 2000, ki bodo znani jeseni 2022, bodo primeri dobrih praks upravljanja območij Nature 2000 z dolgoročnimi učinki. Trenutno na 80 območjih Nature 2000 v Sloveniji poteka 18 projektov za Naturo 2000, namenjenih ohranjanju in izboljšanju vrst in njihovih habitatov, ki združujejo več kot 50 organizacij. V projektih Nature 2000 sodelujejo organizacije različnih sektorjev: varstva narave, gozdarstva, kmetijstva, upravljanja voda, turizma in lokalne samouprave, ki pri izvajanju sodelujejo z lastniki zemljišč v območjih Nature 2000.

Mednarodni dan biotske raznovrstnosti, ki ga obeležujemo 22. maja, je priložnost za razmislek o tem, kako bi povečali razumevanje in ozaveščenost o vprašanjih biotske raznovrstnosti. Letos poteka pod geslom »Gradimo skupno prihodnost za vse življenje na svetu«.

Evropski dan parkov, ki ga obeležujemo 24. maja, pa letos poteka pod geslom »Eno z naravo – premisli in se ponovno poveži«. V Sloveniji se zavarovana območja povezujejo v Skupnost naravnih parkov Slovenije, ki je nastala leta 2011 in danes združuje petnajst upravljavcev zavarovanih območij. Zavarovana območja oziroma parki, tudi rezervati, pa niso območja, kjer bi bil človeku vstop popolnoma prepovedan. To so le območja, kjer je potreben tehten in temeljit premislek ob vsakršni človekovi dejavnosti, tudi turizmu. Skupnost naravnih parkov Slovenije je ob evropskem dnevu parkov pripravila vrsto dogodkov, kot so na primer vodeni ogledi, pohodi, kolesarski izleti, predavanja, in razstave.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor