Kako je s podnebnimi spremembami v Sloveniji, predstavlja podatke in trende Poročilo o okolju v Republiki Sloveniji 2022. Ob poteku svetovne konference v Egiptu Slovenija ne more spregledati, kakšen temperaturni stres dosega in kaj se zgodi v prihodnjih desetletjih.

Temperatura v Sloveniji narašča hitreje od svetovnega povprečja. Od začetka sistematičnih meritev leta 1961 do leta 2020 se je zvišala že za 2,4 °C. Najbolj se je zvišala temperatura poleti, kar za 3,3 °C, nekoliko manj pozimi (2,7 °C) in pomladi (2,4 °C), najmanj pa jeseni (1,5 °C).

Podobno, kakor se opaža pri absolutno najvišji temperaturi, tudi absolutno najnižja temperatura vztrajno narašča. Segrevanje ozračja vpliva tudi na padavinski režim. Vztrajno se zmanjšuje povprečna poletna količina padavin, vendar je stopnja zmanjševanja bistveno manjša kakor stopnja povečevanja zimskih padavin. Ena bolj zaskrbljujočih posledic podnebnih sprememb v Sloveniji je dvig gladine morja. V obdobju 1960-2019 se je višina morja ob slovenski obali zvišala za 11 cm. Z višanjem temperature se jača hidrološki cikel in s tem povečuje tveganje za oba hidrološka ekstrema, suše in poplave.

Kazalci okolja v Sloveniji kažejo pri podnebnih spremembah slabo stanje pri temperaturi, ekstremnih temperaturnih dogodkih, padavinah, ekstremnih padavinskih dogodkih, pri količinskem obnavljanju podzemne vode, spreminjanju obsega ledenika in pri kemijskih sušah. Podnebje v Sloveniji se je občutno spremenilo.

(Vir: Poročilo o okolju v RS 2022)