V podporo ohranjanju biotske raznovrstnosti bo Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) podprlo projekt Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) zasaditve avtohtonih medovitih drevesnih vrst in ostalih rastlin. Slovenski čebelarji so namreč začeli s svetovno akcijo sajenja medovitih dreves. Cilj je v 10 letih v Sloveniji posaditi 2 milijona rastlin, vsako leto 200.000.

Minister mag. Andrej Vizjak je ob tej priložnosti povedal: »V podporo ohranjanju biotske raznovrstnosti bo MOP podprlo projekt ČZS zasaditve avtohtonih medovitih drevesnih vrst in tudi ostalih rastlin v podporo opraševalcem, in sicer na način, da bo sofinanciralo nakup določenega dela sadik lipe, kostanja in drugih vrst dreves ter rastlinja.«

V sklopu državnega prostorskega reda je MOP oktobra 2021 izdalo tudi nova Priporočila za ozelenitev streh in vertikalnih površin. Priporočila obravnavajo umeščanje, načrtovanje in vzdrževanje zelenih površin na objektih, kot so strehe in vertikalne površine. Priporočila na državni ravni podajajo najrazličnejše možnosti uporabe zelenih streh ter vertikalne ozelenitve stavb in gradbenih inženirskih objektov.

Čeprav so v naših mestih in urbanih naseljih ozelenitve sorazmerna novost, je njihov pomen zaradi različnih koristnih učinkov vse večji. Predvsem zaradi naraščanja prebivalstva, intenzivnejše urbanizacije in spreminjanja podnebnih razmer.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor