Družba SIJ d.d. je objavila revidirano Letno in trajnostno poročilo Skupine SIJ in družbe SIJ d.d. za leto 2022. Skupina SIJ je dosegla najboljši finančni rezultat doslej. V prvi polovici lanskega leta so dobro izkoristili visoko povpraševanje po izdelkih, ki ga je sicer spremljalo izjemno zahtevno poslovno okolje – povišane cene energentov, nihanja na energetskem trgu, motnje v dobavnih verigah, dvigi cen surovin in vplivi geopolitičnih dogodkov. V Skupini SIJ so zato znova morali dokazati svojo prilagodljivost. Strateška usmeritev na nišne trge, nenehne naložbe v povečevanje učinkovitosti in novi, trdni koraki na področju trajnostnega razvoja so se izkazali za pravo pot.

Po revidiranih konsolidiranih podatkih poslovanja je Skupina SIJ v letu 2022 ustvarila 1.302,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je za 35,3 odstotka več kot leto prej in največ doslej. Dosegli so 180,2 milijona evrov EBITDA in 13,8-odstotno EBITDA maržo ter ustvarili 92,6 milijona evrov čistega poslovnega izida. Skladno s poslovnim modelom so višje cene energentov prenašali na kupce. Tudi tako so ob nižjih proizvedenih količinah v primerjavi z letom 2021 lahko ustvarili višje prihodke od prodaje in izboljšali druge finančne kazalnike.

Letno in trajnostno poročilo Skupine SIJ in družbe SIJ d.d. za leto 2022 so letos prvič izdelali skladno z mednarodno uveljavljenim standardom Global Reporting Initiative (GRI). Svojo poslovno uspešnost odslej poročajo tudi s kazalniki trajnostnega razvoja in z njihovim izboljševanjem uresničujejo strateške usmeritve. Točnost poročanja so potrdili tudi zunanji pooblaščeni preveritelji. Ob koncu leta 2023 v Skupini SIJ načrtujejo še pridobitev certifikata po zahtevnem standardu ResponsibleSteel, s čimer se bodo umestili med najbolj odgovorne in trajnostne proizvajalce jekla na svetu.

 Vir: SIJ d.d.