Polipropilen (PP) je visokotonažna plastika, ki se uporablja za različne plastične izdelke, proizvedene z brizganjem. Ima številne privlačne lastnosti, kot so visoka žilavost, nizka absorpcija vlage, dobra kemična odpornost, stroškovna učinkovitost in dobre predelovalne lastnosti. Vendar pa je zaradi visokih skrčkov zelo zahteven material za izdelavo izdelkov z visokimi dimenzijskimi tolerancami. Ta izziv je še bolj izrazit pri predelavi PP na osnovi popotrošniške reciklirane plastike (PCR), ki lahko vsebuje mešanico različnih poliolefinov in polnil, kar vodi v nepredvidljivo kristalizacijo in s tem povezano zvijanje izdelkov.

 Skaza se s tem izzivom spopada v projektu Increace (https://increace-project.eu/), financiranemu iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Horizon Europe. Projekt Increace želi z inovativnimi in interdisciplinarnimi rešitvami povečati uporabo reciklirane plastike v različnih izdelkih. Projektni konzorcij sestavlja 18 evropskih partnerjev, vključno z industrijo in raziskovalnimi institucijami.

Izdelek, ki ga obravnavamo v projektu, je kompostnik lastne blagovne znamke Skaza Bokashi Organko. Izdelan je iz relativno visokega deleža recikliranega PP. Vendar pa se nekateri njegovi sestavni deli zaradi visokih tehničnih zahtev še vedno izdelujejo iz plastike na fosilni osnovi.

Vir: Plastika Skaza d.o.o.