Na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani je potekala prva konferenca Stičišča za trajnostno prenovo in gradnjo stavb z naslovom »Kakšna je perspektiva trajnostne prenove in gradnje stavb v Sloveniji?«. Dogodek je povezal ključne deležnike akademske in gospodarske sfere, ter javne uprave in civilne družbe.

Dr. Sabina Jordan, predsednica Stičišča za trajnostno prenovo in gradnjo stavb, je izpostavila, da je Stičišče združba vseh, katerim ni vseeno za prihodnje rodove. Ključno je, da koncept trajnostnosti v grajenem okolju vsi razumemo enako. Da so trajnostne stavbe tiste, ki v svojem celotnem življenjskem ciklu uravnoteženo sledijo načelu skrbnega ravnanja z okoljem, naravo in prostorom. Njihova gradnja mora biti uporabna in ekonomična, obenem pa omogočati kakovost bivanja in zdravo življenjsko okolje ter prispevati k izgrajevanju trajnostnih družbenih in kulturnih vrednot. Stičišče bo zagotovilo boljši pretok informacij in komunikacijo med deležniki, z idejo podpreti pravilne koncepte pri prenovi in gradnji stavb, izboljševati implementacijo ter vzpostaviti sistemsko dopolnitev odločevalskega procesa, ki bo ključnim deležnikom omogočila povratno informacijo glede procesa trajnostne prenove in gradnje stavb. Po konferenci bodo pripravili Kažipot, ki bo začrtal odločnejše korake do trajnostne prenove in gradnje v Sloveniji.

Uroš Vajgl, državni sekretar na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo, je na dogodku poudaril, da je s stavbami po ocenah Evropske okoljske agencije povezana raba 35 % vseh virov v gospodarstvu, 40 % vse energije, 12 % pitne vode, stavbe pa so tudi vir 40 % vseh emisij toplogrednih plinov. V stavbah se zato skriva velik potencial zmanjšanja okoljskega odtisa, vključno z ogljičnim in snovnim, tako v času njihove gradnje, kot za čas njihove uporabe.

(Vir: MOPE)