Po 73 letih delovanja je Elektronabava, vodilna slovenska specializirana družba za prodajo in distribucijo elektrotehničnega materiala in storitev, prešla pod okrilje blagovne znamke lastnika, mednarodne skupine Rexel. Podjetje Rexel Slovenija s prevzemom blagovne znamke lastnika namerava v prihodnjih treh letih še močneje okrepiti pozicijo na slovenskem trgu in v Adria regiji. Rexel Slovenija čuti močno odgovornost in vlogo pri prehodu Slovenije v bolj zeleno družbo. Na tem področju podjetje aktivno deluje s širokim naborom naprednih storitev na ključ s področja obnovljivih virov energije, e-mobilnosti, upravljanja pametnih domov, industrijske avtomatizacije, energetskih sanacij v industriji in storitev na področju elektro-distribucije.

S tem Rexel Slovenija sledi tudi evropskim naporom za prehod na zeleno gospodarstvo in za doseg podnebne nevtralnosti do leta 2050. »Trend proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov je v porastu, skupnost postopoma spreminja miselnost o prihodnosti samooskrbe in mobilnosti, globalno makro-ekonomske razmere pa nas potiskajo v smer samozadostnosti, stroškovne učinkovitosti in racionalne rabe električne energije,« pravi Aleš Gajšek, generalni direktor podjetja Rexel Slovenija.

Kljub negotovim razmeram na trgu in še vedno visoki stopnji inflacije lahko pričakujemo rast investicij na področjih, ki bodo dvignila stopnjo energetske učinkovitosti in optimizirale samo porabo električne energije. To so področja avtomatizacije razsvetljave, rešitve pametnega upravljanja zgradb, rešitve proizvodnje, hranjenja in upravljanja električne energije ter rešitve integracije baterijskih hranilnikov s transformatorskimi postajami (decentralizacija energetskih sistemov).

V Rexel Slovenija veliko vlagajo v digitalizacijo poslovanja in uporabo naprednih orodij in tehnologij, kot je umetna inteligenca. V zadnjih 4 letih so v to področje vložili 2 milijona evrov, kar jim omogoča, da lahko sledijo trendom na trgu in zagotavljajo vitko in učinkovito poslovanje, posledično pa širitev podjetja na trge Adria regije. Okoli 3 milijone evrov pa bodo vložili v izgradnjo sodobnega logističnega centra in upravne stavbe, ki bosta temeljili na visoki stopnji avtomatizacije in nizkega vpliva na okolje. »V letu 2022 bomo z lastno proizvodnjo električne energije pokrili že skoraj 50 odstotkov lastnih potreb, do leta 2025 pa bomo v celoti samooskrbni,« še napoveduje Gajšek in dodaja, da bodo v tem času elektrificirali tudi celoten vozni park.

Vir: Rexel Slovenija