Objavljena nova raziskava Eurobarometer kaže, da sta za Evropejce in Evropejke spoštovanje demokracije, človekovih pravic in pravne države (38 %) ter gospodarska, industrijska in trgovinska moč (34 %) glavni prednosti EU, sledijo dobri odnosi in solidarnost med državami članicami EU (28 %). Med področji, ki bi jih EU morala obravnavati prednostno, vprašani večinoma navajajo okolje in podnebne spremembe (EU 33 %, Slovenija 28%), nedovoljene migracije (prav tako EU 33 %, Slovenija 36%), varnost in obrambo (EU29 %, Slovenija 23%) ter vojno v Ukrajini (EU25 %, Slovenija 18%).

Vojna v Ukrajini je hkrati za 50 % vprašanih na prvem mestu med izzivi, s katerimi se sooča EU, na drugem in tretjem mestu pa so nedovoljene migracije (41 %) ter okoljska vprašanja in podnebne spremembe (35 %). Med vrednotami, ki jih EU najbolje uteleša v primerjavi z drugimi državami na svetu, Evropejci in Evropejke jasno navajajo spoštovanje temeljnih pravic in vrednot ter svobode govora in izražanja (za oboje 53 %). Za Slovenke in Slovence je to najbolj solidarnost z državami znotraj in zunaj EU (62%), visoko postavljajo tudi spoštovanje temeljnih pravic in vrednot (59%) ter svobodo govora in izražanja (60%). 58 % Evropejcev in Evropejk je optimističnih glede prihodnosti EU, 37 % pa pesimističnih. Slovenke in Slovenci so pri vprašanju prihodnosti EU med bolj optimističnimi (65%).

Več kot polovica (55%) Evropejk in Evropejcev zelo ali dokaj zaupa v moč demokracije EU v naslednjih petih letih, Slovenke in Slovenci pa so pri tem bolj zadržani: 59% jih navaja dokajšnje ali veliko nezaupanje.

Po drugi strani je 64 % državljank in državljanov EU zaskrbljenih glede varnosti EU v naslednjih petih letih, tako meni tudi 58% Slovenk in Slovencev. 51 % jih zaupa v uspešnost gospodarstva EU v naslednjih petih letih, 45 % pa jih je glede tega bolj skeptičnih. Bolj skeptična do uspešnosti gospodarstva je tudi več kot polovica vprašanih Slovencev in Slovenk (55%).

Raziskava Flash Eurobarometer 550 je bila izvedena med 25. junijem in 2. julijem 2024 v 27 državah članicah. V pogovorih prek spleta je sodelovalo 25 658 državljank in državljanov EU. Celotno sporočilo: Demokracija in gospodarska moč ključni prednosti EU (europa.eu)

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji