Na Kmetijskem inštitutu Slovenije so ustanovili svoj prvi živi laboratorij “KIS Living Lab”, ki se bo osredotočal na ekološke in lokalne sorte ajde, pšenice, krompirja in fižola. KIS Living Lab bo povezoval raziskovalce, žlahtnitelje, kmetije, združenja kmetov, ekološka semenarska podjetja, izobraževalne inštitucije, oblikovalce politik, podjetja v agroživilskem sektorju in skupnost za trajnost in socialno vključenost.
Živi laboratorij so vzpostavili v okviru evropskega inovacijskega projekta LiveSeeding, ki prinaša nujno potrebne spremembe pri vzgoji odpornih in lokalno prilagojenih sort za ekološko pridelavo. V okviru projekta želijo skupaj s partnerji spodbuditi ekološko žlahtnjenje rastlin, preskušanje sort in pridelavo semen, da bi zagotovili zanesljivo oskrbo. Takšna semena bodo dala odporne in zmogljive sorte, ki bodo prilagojene na ekološko pridelavo številnih poljščin.
Vir: Kmetijski inštitut Slovenije