Teden slovenske hrane je Vlada Republike Slovenije razglasila decembra 2023 na pobudo enajstih stanovskih organizacij, s prvopodpisano Čebelarsko zvezo Slovenije. Z razglasitvijo tedna slovenske hrane dajemo pomemben pečat slovenski hrani oziroma hrani iz lokalnega okolja, ozaveščamo javnost o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter o njenem uživanju. Glavni namen razglasitve tega tedna je torej domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanja čistega, zdravega okolja, ohranjanja podeželja, varovanja kmetijskih zemljišč, seznanjanja mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanja zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

Prenesite si plakat za teden slovenske hrane, ki ga najdete tu: https://www.nasasuperhrana.si/clanek/plakat-za-teden-slovenske-hrane/. Za lažje sestavljanje jedilnikov je na voljo e-knjižica Recepti z okusi Slovenije, ki ponuja nabor receptov z lokalnimi sestavinami. Vzemimo si čas in obiščimo tržnico ali si pomagajmo z Zemljevidom ponudnikov lokalne hrane, kjer lahko preprosto poiščemo lokalne kmete in pridelovalce ter kupimo domače proizvode neposredno v svoji okolici.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano