Raziskovalci IJS so na 33. Simpoziju o fuzijskih tehnologijah v Dublinu prejeli prvo nagrado za inovacije. Nagrada je rezultat desetletnih raziskav skupine za fuzijske materiale z odseka za nanostrukturne materiale IJS, kjer so je razvili material, s katerim so izboljšali mehanske lastnosti čistega volframa do te mere, da lahko prenese še višje toplotne obremenitve. Če se bo ta material izkazal za obetavnega, smo korak bližje gradnji evropske demonstracijske fuzijske elektrarne in posledično pridobivanju čiste energije s postopkom fuzije.

Na 33. Simpoziju o fuzijskih tehnologijah (SOFT) v Dublinu je prvo nagrado za inovacije v vrednosti 50 tisoč evrov prejela prejela skupina raziskovalcev Instituta Jožef Stefan. Material, za katerega so raziskovalci IJS prejeli prvo nagrado, je sad desetletnih raziskav skupine za fuzijske materiale z odseka za nanostrukturne materiale, poroča STA. Skupino in omenjene raziskave je do upokojitve vodila raziskovalka Saša Novak, pred kratkim pa je vodenje skupine prevzela Petra Jenuš Belec. V raziskavi so poleg njiju sodelovali še raziskovalci Aljaž Iveković, Anže Abram, Matej Kocen, Andreja Šestan Zavašnik ter nekateri študenti.

Preberite še: Z inovacijami podpirajo prehod v nizkoogljično družbo

“Ta nagrada pomeni ogromno priznanje za našo raziskovalno skupino in tudi za Slovensko fuzijsko asociacijo. Na področju, kjer vlada velika konkurenca, je bil naš material prepoznan kot izjemno obetaven z velikim inovacijskim potencialom,” je povedala Jenuš Belec in podčrtala, da so se z osvojitvijo te nagrade uspeli postaviti na mednarodni fuzijski zemljevid.

20241003 01380875
Nagrajeni material, ki izboljšuje mehanske lastnosti čistega volframa do te mere, da lahko prenese še višje toplotne obremenitve (Foto: Tamás Szabolics, EUROfusion)

Smo korak bližje gradnji evropske demonstracijske fuzijske elektrarne?
Kot je še dejala Jenuš Belec, eno od ključnih ovir hitrejšega razvoja fuzijskih elektrarn, ki bi v prihodnosti lahko proizvajale čisto energijo, predstavlja razvoj materialov, ki bi v reaktorjih vzdržali zelo visoke toplotne obremenitve. “Fuzijski reaktor je kot posoda, kjer so najvišje toplotne obremenitve na dnu. Trenutno za izbrani material tega dela posode velja volfram, ki je zelo odporen na visoke temperature,” je pojasnila. Z materialom, ki so ga razvili, so izboljšali mehanske lastnosti čistega volframa do te mere, da lahko prenese še višje toplotne obremenitve. Če se bo ta material izkazal za obetavnega, bomo po njenih besedah korak bližje k dejanski gradnji evropske demonstracijske fuzijske elektrarne (DEMO) in pridobivanju električne energije s postopkom fuzije.

Nagrade na SOFT podeljuje Evropska komisija prek programa za raziskave in usposabljanje Euratom, z njimi pa podpirajo inovativne ideje s tržnim potencialom na področju raziskav fuzijske energije. Druga nagrada je šla letos v Nemčijo, tretja pa v Francijo.