Slovenija je na področju prehoda v krožno gospodarstvo sprejela strateške razvojne prioritete, ki bodo pospešile prehod podjetij v zeleno, digitalizirano in konkurenčno Evropo. Kljub temu se opaža vedno večja potreba podjetij po konkretnih predlogih za dejansko implementacijo krožnega gospodarstva v obstoječe poslovne procese, tudi zaradi ekonomskih, političnih in globalnih pritiskov.

Logo Norway grantsProjekt CIRCI (potrjen s strani Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP), ki se je pričel maja 2022 in se bo zaključil s februarjem prihodnje leto, nagovarja zmanjšanje obsega snovnih tokov deviških materialov in vzpostavitev kroženja večine materialov v procesu proizvodnje. Glavni cilj projektne iniciative je vzpostavitev baze podatkov snovnih tokov deviških materialov ter mapiranje odpadnih oz. sekundarnih materialov po vzoru norveške baze podatkov, ki nastanejo v proizvodnih procesih in se lahko pretvorijo v tržno surovino za drugo industrijsko panogo ali proizvodni proces.

Na podlagi rezultatov, pridobljenih preko kovinsko-predelovalne industrije, predelave plastike in elektroindustrije, bodo projektni partnerji s sistemom VAVČERJEV spodbujali sodelovanje med podjetji ter raziskovalnimi organizacijami. Osrednji cilj vavčerske sheme bo usmerjen v  inovativne zelene tehnologije/procese/rešitve ter izvajanje demonstracijskih/pilotnih projektov krožnega gospodarstva. Zaradi finančne spodbude predvidevajo povečano sodelovanje in odprtost med identificiranimi ciljnimi skupinami z namenom doseganja specifičnega cilja: industrijske simbioze. Vavčerski instrument projekta CIRCI bo javno objavljen v prihodnjih mesecih, zato vse zainteresirane vabijo, da spremljajo spletno stran projekta, ali pa se obrnejo neposredno na projektnega partnerja TECOS iz Celja.

Slovenski partnerji projekta CIRCI so GZS – Gospodarska zbornica Slovenije – Zbornica elektronske in elektroindustrije (vodilni partner), TECOS – Razvojni center orodjarstva Slovenije in IMT – Inštitut za kovinske materiale in tehnologije, ki sodelujejo z odličnim norveškim partnerjem EYDE CLUSTER, ki je na pobudo članov razvil bazo podatkov, ki jo sedaj po naročilu norveške vlade nadgrajuje v nacionalno bazo.

Eden od ciljev projekta je torej vzpostaviti bazo podatkov, ki bo beležila odpadne ali sekundarne materiale, ki nastanejo v proizvodnih procesih in se lahko v poslovnem procesu krožnega gospodarstva pretvorijo v pomembno surovino za drugo panogo ali proizvodni proces. Za vzpostavitev baze podatkov snovnih tokov plastičnih materialov ter mapiranje odpadnih oz. sekundarnih materialov slovenski partnerji v projektu naprošajo za izpolnitev kratke ankete. Baza podatkov bo v času projekta zaprtega tipa, po predhodnem dogovoru s sodelujočimi podjetji pa bo po koncu projekta postala odprtega tipa in javno dostopna za vse.

Vprašalnik lahko izpolnite na spodnji povezavi do ponedeljka, 30. 1. 2023. Vaši odgovori bodo uporabljeni samo za namene projekta.

CIRCI – Zbirni vprašalnik

 

Vir: TECOS