Družba ELES, d.o.o., je omogočila prvi javni in realen vpogled v proizvodnjo in porabo vseh obnovljivih virov energije priključenih na elektroenergetsko omrežje v Sloveniji.

Na spletni strani družbe ELES so prvič javno objavljeni in dostopni realni podatki o proizvodnji vseh obnovljivih virov energije (OVE) na območju Republike Slovenije. Grafični prikaz med drugim vsebuje podatke o proizvodnji sončnih, vetrnih, hidroelektrarn in malih hidroelektrarn tako na prenosnem kot na distribucijskem omrežju. Hkrati so grafično prikazani tudi  podatki o trenutni instalirani moči sončnih elektrarn in odjemu na ravni posameznega elektrodistribucijskega podjetja ter delež ocenjene porabe energije iz obnovljivih virov energije na ravni Slovenije. Gre za prvi spletni prikaz podatkov blizu realnega časa, tako rekoč »v živo« (podatki se osvežujejo v 15-minutnih intervalih), ki ne temelji (zgolj) na ocenah.

Prikaz proizvodnje iz množice razpršenih virov energije, posejanih po celotnem območju države, je rezultat zapletenega zalednega procesa, ki temelji na zajemu množice dejanskih podatkov elektrarn, ki jih vsakih 15 minut družbi ELES posredujejo elektrodistribucijska podjetja, družba ELES pa nato s pomočjo ekstrapolacije proizvodnje teh elektrarn na instalirano moč vseh sončnih elektrarn v Sloveniji izračuna in objavi oceno proizvodnje vseh sončnih elektrarn priključenih tako na prenosno kot na distribucijsko omrežje.

Vir: Eles, d.o.o.