Stopnje samooskrbe so bile v letu 2021 nižje kot v letu prej pri vseh pomembnejših skupinah rastlinskih pridelkov: pri žitu, krompirju, zelenjavi in sadju. Na nižjo stopnjo samooskrbe so vplivali manjši obsegi pridelave pri vseh omenjenih skupinah, najopazneje pri sadju. Pri žitu se je domača pridelava v letu 2021 zmanjšala bolj, kot se je zmanjšala domača poraba. Stopnja samooskrbe z žitom skupaj je bila zato nižja kot v predhodnem letu in je s 85 % bila druga najvišja do zdaj. Od povprečne stopnje samooskrbe v zadnjem petletnem obdobju (2016-2020; 74 %) je bila višja za 11 odstotnih točk. Od posameznih vrst žit se je stopnja samooskrbe povišala le pri pšenici in ovsu, pri rži, ječmenu, koruzi za zrnje in drugih žitih pa se je znižala. Pridelek pšenice se je zmanjšal zaradi zmanjšanja površin, ob hkratnem zmanjšanju domače porabe pa se je stopnja samooskrbe dvignila za eno odstotno točko (na 58 %).

Pri krompirju in zelenjavi se je domača pridelava zmanjšala bolj kot domača poraba, s tem pa sta se znižali tudi stopnji samooskrbe (krompir: za 16 odstotnih točk na 44 %; zelenjava: za 4 odstotne točke na 44 %). Stopnja samooskrbe s krompirjem je bila zgodovinsko najnižja in za slabih osem odstotnih točk nižja od zadnjega petletnega povprečja, ki znaša 52 %. Pri sadju stopnje samooskrbe medletno bolj nihajo zaradi vremenskih razmer. Domača pridelava sadja je bila v letu 2021 v primerjavi z letom 2020 zaradi močnih pozeb izrazito manjša. To je vplivalo na padec stopnje samooskrbe na 14 % (leta 2020: 36 %), kar je za 18 odstotnih točk manj od povprečne porabe 2016-2020 in najmanj v seriji (izračuni se vodijo od leta 2000).

Pri živilskih proizvodih so stopnje samooskrbe v primerjavi z rastlinskimi pridelki višje in stabilnejše. Več kot 100-odstotno samooskrbo dosegamo pri mleku, perutninske mesu in govejem  mesu. V letu 2021 so bile stopnje samooskrbe pri mesu skupaj, mleku in jajcih višje kot v predhodnem letu, stopnja samooskrbe z medom pa se je močno znižala.

(Vir: Poročilo o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva 2021)