Evropska komisija je uradno začela protisubvencijsko preiskavo v zvezi z uvozom akumulatorskih električnih vozil iz Kitajske. V preiskavi bo najprej ugotovljeno, ali imajo vrednostne verige teh vozil na Kitajskem koristi od nezakonitega subvencioniranja in ali to subvencioniranje povzroča ali grozi, da bo povzročilo gospodarsko škodo proizvajalcem tovrstnih vozil v EU. Če bi se oboje izkazalo za resnično, bo preiskava proučila verjetne posledice in vpliv ukrepov na uvoznike, uporabnike in potrošnike akumulatorskih električnih vozil v EU.

Preiskava, ki jo je predsednica Komisije Ursula von der Leyen napovedala 13. septembra v govoru o stanju v Evropski uniji, bo potekala v skladu s pravili EU in Svetovne trgovinske organizacije, kar bo vsem zadevnim stranem, vključno s kitajsko vlado in družbami/izvozniki, omogočilo, da predstavijo svoje pripombe, dokaze in argumente.

»Sektor električnih vozil ima velik potencial za prihodnjo konkurenčnost Evrope in vodilni položaj zelene industrije. Proizvajalci avtomobilov v EU in z njimi povezani sektorji že vlagajo in uvajajo inovacije, da bi v celoti razvili ta potencial. Če bomo našli dokaze, da izkrivljanje trga in nelojalna konkurenca ovirata njihova prizadevanja, bomo odločno ukrepali. To bomo storili ob polnem spoštovanju naših EU in mednarodnih obveznosti, saj se Evropa tako doma kot po svetu drži pravil. Protisubvencijska preiskava bo temeljita, pravična in bo temeljila na dejstvih,« je pojasnila predsednica von der Leyen.

Komisija bo na podlagi ugotovitev preiskave odločila, ali bo uvedla izravnalne protisubvencijske dajatve na uvoz akumulatorskih električnih vozil iz Kitajske. Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/IP_23_4752

 Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji