Revija ESG je Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo postavila naslednje vprašanje:  Kako bo Slovenija poenostavila postopke pri umeščanju naprav OVE in odpravila težave pri priključitvi sončnih elektrarn na omrežje?

Odgovor MOPE:

Pripravlja se zakon o umeščanju naprav za proizvodnjo energije iz OE, poteka javna razprava. Umestitev SE na strehe pa po veljavni zakonodaji ureja  Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije, sprejet leta 2021. Namestitev je že močno poenostavljena, še posebej za manjše naprave. Dejstvo je, da prihaja do določenih težav pri priključevanju sončnih elektrarn na omrežje na določenih mikrolokacijah. Količina priključenih fotovoltaik v obstoječem nizkonapetostnem omrežju je omejena, teh omejitev pa ni mogoče odpraviti prej kot v nekaj letih. Sedanje distribucijsko omrežje v Sloveniji, ki je nastajalo in se razvijalo skozi desetletja, ni zasnovano za odjeme, kot se dandanes pojavljajo s toplotnimi črpalkami in e-mobilnostjo na eni strani in priklop množice razpršenih proizvodnih naprav električne energije iz OVE. Doslej je bilo v elektrodistribucijsko omrežje vsako leto izvedenih za okrog 120 mio evrov investicij. Investicije so v letu 2022 zastale zaradi interventne zakonodaje, sprejete februarja 2022, ki je začasno ukinila omrežnino, glavni vir financiranja investicij. Takšen poseg je bil izjemno škodljiv in v nasprotju z veljavnimi strateškimi dokumenti in sistemsko zakonodajo (Zakon o oskrbi z električno energijo). Po veljavnem Nacionalno energetskem in podnebnem načrtu je treba namreč vlaganja v distribucijsko omrežje dvigniti za 350%, torej na 420 mio evrov investicij na leto. Izpad omrežnine v letu 2022 bo tako težko v kratkem času nadoknaditi, se pa pripravljajo ukrepi, ki bodo ta izpad ublažili.
V okviru Načrta okrevanja in odpornosti je načrtovano 80 mio EUR spodbud za nadgradnjo distribucijskega omrežja z novimi transformatorskimi postajami in novim omrežjem za namen večje integracije razpršenih proizvodnih naprav električne energije iz OVE in naraščajočim obsegom rabe toplotnih črpalk in polnilnic za električne avtomobile.

Z namenom spodbujanja razvoja obnovljivih virov energije (OVE) je v pripravi tudi predlog Zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, ki naslavlja umeščanje fotonapetostnih in vetrnih proizvodih naprav v prostor. Z njim se zasleduje doseganje mednarodno zavezujočih ciljev Slovenije na področju OVE ter cilje podnebno nevtralne družbe.

Zakon ureja posebnosti prostorskega načrtovanja in dovoljevanja naprav, ki proizvajajo električno energijo z izrabo OVE, vključno s tehnično opremo, potrebno za njihovo delovanje, napravami za shranjevanje energije in priključki na omrežje. S predlogom zakona se urejajo zlasti naslednji vsebinski sklopi:

  • zahteva po vzpostavitvi območij prednostnega umeščanja OVE, kot tudi določitev nekaterih posebnosti umeščanja OVE na teh območjih;
  • posebnosti prostorskega načrtovanja, celovite presoje in presoje vplivov na okolje;
  • pod zakonsko določenimi pogoji se dovoljuje postavitev naprav na OVE tudi na območjih, kjer obstaja velik potencial, ki do sedaj ni bil izkoriščen (npr. fotovoltaika na protihrupnih ograjah avtocest, itd.).

(Vir: MOPE)