Komisija je objavila peto letno poročilo o stanju pravne države, v katerem je sistematično in objektivno preučila razvoj vladavine prava v vseh državah članicah na enakopravni osnovi. Od objave prvega poročila leta 2020 so države članice in EU kot celota veliko bolje pripravljene na odkrivanje, preprečevanje in obravnavanje nastajajočih izzivov. To prispeva k odpornosti evropskih demokracij in medsebojnemu zaupanju v EU. Prispeva tudi k dobremu delovanju enotnega trga in koristi poslovnemu okolju, ki spodbuja konkurenčnost in trajnostno rast.

Poročilo je postalo resnično gonilo pozitivnih reform: Dve tretjini (68 %) priporočil, izdanih leta 2023, sta bili v celoti ali delno obravnavani. Vendar v nekaterih državah članicah še vedno obstajajo sistematični pomisleki, razmere pa so se še poslabšale. Ti pomisleki so obravnavani v priporočilih.

Več kot 7 od 10 državljanov se strinja, da EU v njihovi državi igra pomembno vlogo v podpori delovanju pravne države, ugotavlja danes objavljeni posebni Eurobarometer. Skoraj 9 od 10 državljanov EU pa meni, da je pomembno, da vse države članice EU spoštujejo temeljne vrednote EU, to mnenje ostaja nespremenjeno od leta 2019.

Poročilo o stanju pravne države sicer obravnava štiri stebre: nacionalne pravosodne sisteme, protikorupcijske okvire, svobodo medijev in pluralizem ter druge institucionalne zavore in ravnovesja.

Do poročila lahko dostopate na tej povezavi.

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji