V skladu z 29., 37. oziroma 45. členom Uredbe o odpadkih morajo izvirni povzročitelji odpadkov, zbiralci odpadkov in izvajalci obdelave odpadkov predložiti poročilo o odpadkih za leto 2022 najpozneje do 31. marca 2023.

Izvirni povzročitelj odpadkov (pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik), pri katerem je v preteklem koledarskem letu zaradi opravljanja njegove dejavnosti nastajalo 10 ton ali več vseh odpadkov, ali 5 kg ali več nevarnih odpadkov ali je zaposloval 10 ali več oseb (ne glede na vrsto zaposlitve), mora za leto 2022 oddati poročilo o nastalih odpadkih in zagotovitvi ravnanja z njimi (poročilo ODP-nastajanje). Poleg njih morajo poročilo predložiti še nekateri drugi izvirni povzročitelji odpadkov. Več informacij najdete na portalu državne uprave GOV.SI (Storitve ARSO Odpadki Poročilo o nastalih odpadkih in zagotovitvi ravnanja z njimi (ODP-nastajanje)).

Na portalu državne uprave GOV.SI (Storitve ARSO Odpadki Informacijski sistem o ravnanju z odpadki in aplikacija IS-Odpadki) je registriranim uporabnikom IS-Odpadki na voljo aplikacija IS-Odpadki (Storitve ARSO Odpadki). Izvirnim povzročiteljem svetujemo, da za predložitev poročila ODP-nastajanje uporabijo to aplikacijo, v okviru katere je vsakemu zavezancu za poročanje na voljo delno predizpolnjen obrazec poročila ODP-nastajanje z vpisanimi podatki, ki se hranijo v aplikaciji (evidenčni listi, poročilo za preteklo leto). V letošnjem letu je za predložitev poročila ODP-nastajanje še zadnjič na voljo Excelov obrazec, ki je dostopen na portalu državne uprave GOV.SI (Storitve ARSO Odpadki Poročilo o nastalih odpadkih in zagotovitvi ravnanja z njimi (ODP-nastajanje)). Na portalu so objavljene tudi vse druge pomembne informacije v zvezi s tem poročanjem.

Zbiralec odpadkov predloži poročilo o zbiranju odpadkov (poročilo ODP-zbiranje) za leto 2022 z uporabo aplikacije IS-Odpadki. Več informacij je na voljo na portalu državne uprave GOV.SI (Storitve ARSO Odpadki Poročilo o zbiranju odpadkov (ODP-zbiranje)).

Izvajalec obdelave odpadkov predloži poročilo o obdelavi odpadkov (poročilo ODP-obdelava) za leto 2022 z uporabo aplikacije IS-Odpadki. Več informacij je na voljo na portalu državne uprave GOV.SI (Storitve ARSO Odpadki Poročilo o obdelavi odpadkov (ODP-obdelava)).

ARSO svetuje vsem zavezancem za poročanje o odpadkih, da si pred pripravo in oddajo poročila skrbno preberejo vse informacije, pojasnila in navodila, objavljena na portalu državne uprave GOV.SI (Storitve ARSO Odpadki), ter da z oddajo poročila ne čakajo do zadnjega dne. Za morebitna dodatna vprašanja prednostno svetujemo uporabo poštnega predala odpadki.arso@gov.si (izvirni povzročitelji odpadkov) oz. isodpadki.arso@gov.si (zbiralci in izvajalci obdelave odpadkov).

Pripravil: Sektor za analize vplivov na okolje in poročanje, ARSO