Primerjalna analiza, ki jo je na podlagi uradnih zabeleženih podatkov naredil direktor družbe ELES Aleksander Mervar, kaže, da je bila celotna poraba električne energije v prvem polletju letošnjega leta za 3,3 odstotke nižja v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta.

Od tega so vsi veliki porabniki (TALUM, železarne, Salonit Anhovo, Emerys Ruše), ki so priključeni na prenosno omrežje, porabili za 0,6 odstotkov manj električne energije. Odjem distribucijskih podjetij iz prenosnega omrežja je bil nižji za 5,3  odstotkov. Skupaj je bila poraba z odjemom iz prenosnega omrežja nižja za 4,9 odstotkov. Odjemalci, ki so priključeni na distribucijsko omrežje, so porabili za 3,6 odstotke manj električne energije kot v enakem obdobju lani. Ob tem je zanimiv podatek, da je bilo za potrebe polnjenja električnih vozil porabljenih kar 45 odstotkov več električne energije kot v enakem obdobju leto prej. Tudi poraba električne energije v letošnjem juniju se je v primerjavi z lanskim junijem znižala, in sicer za 2,5 odstotka.

Natančnejši podatki razkrivajo, da so veliki odjemalci, ki so priključeni na prenosno omrežje, porabili za 11 odstotkov več električne energije, kar je zelo vzpodbuden podatek in kaže na rast proizvodnje teh porabnikov. Elektrodistribucijska podjetja so iz prenosnega omrežja prevzela za 8 odstotkov manj električne energije. Skupaj je bila poraba na prenosnem omrežju v letošnjem juniju glede na lanski junij nižja za 6,2 odstotkov. Poraba, zabeležena na distribucijskem omrežju, je bila v letošnjem juniju nižja za 3,7 odstotke glede na junij 2023. Znova se je povečala poraba električne energije za polnjenje električnih vozil, in sicer za 17 odstotkov. Zmanjšala pa se je poraba pri vseh negospodinjskih odjemalcih, v povprečju za 5 odstotkov.

 Vir: Eles d.o.o.