V zadnjih dneh so se v slovenskih medijih pojavile nekatere pavšalne in netočne navedbe glede dogajanja na dnevnem trgu električne energije v Sloveniji, ki jih želimo razjasniti.

Na oblikovanje cen na borznih trgih namreč vplivajo številni dejavniki, tudi taki na katere ne moremo vplivati, kot je denimo vreme. Vsak dan je zaradi rednega vzdrževanja (načrtno in napovedano) v Evropi izklopljenih na desetine elementov, ki sestavljajo elektroenergetsko omrežje. Ta trenutek je med drugim tudi v Sloveniji izklopljena 400 kilovoltna čezmejna povezava z Avstrijo (Kainachtal-Maribor 1), ki omejuje uvoz poceni energije iz centralne Evrope. Nerazpoložljivost določenega (večjega) elementa v prenosnem sistemu v Evropi, denimo čezmejnega daljnovoda, v danem trenutku neposredno vpliva na zmožnost izvoza ali uvoza električne energije in s tem na ceno na kratkoročnih trgih vseh evropskih nacionalnih trgov. Zato v Sloveniji v prvi polovici junija na dnevnem borznem trgu beležimo nekoliko višje cene. V povprečju so v Sloveniji cene za 3 odstotke višje kot na Hrvaškem, 26 odstotkov višje kot v Avstriji, 7 odstotkov višje kot na Madžarskem in 9 odstotkov nižje kot v Italiji.

Trenutno dogajanje pa nikakor ne odraža dogajanja v drugih mesecih in ga tudi ne moremo razumeti kot dolgoročno stanje: že v letošnjem maju 2024 so bile razmere bistveno drugačne.

Vir: ELES