Odcepljeno (spin-out) podjetje Kemijskega inštituta MyCol d.o.o. je prvo slovensko podjetje, ki je s Skladom Vesna sklenilo pogodbo za pridobitev seed investicije. Gre za julija letos ustanovljeni sklad tveganega kapitala, namenjen spodbujanju tehnološkega transferja inovacij v sektorju globokih tehnologij.

Sklad Vesna Deeptech Venture Fund je bil ustanovljen z jasnim poslanstvom vlagati v globokotehnološke projekte in startupe, ki ponujajo inovativne in učinkovite rešitve za reševanje najzahtevnejših globalnih izzivov. Namenjen je spodbujanju razvoja in zagona znanstvenih in tehnoloških inovacij na področjih umetne inteligence, robotike, energetike, zdravstva, biomaterialov, kibernetske varnosti in številnih drugih področij z izjemo medicinskih raziskav v zelo zgodnjih fazah razvoja, vendar pa z možnostjo po izvedenih kliničnih študijah. Investiral bo tako v inovacije v zgodnjih fazah razvoja kot v podjetja, ki že vstopajo na trg in so prisotna na trgu. Ključno je, da imajo dokazljivo komponento prenosa tehnologije iz raziskovalne sfere v komercializacijo posla.

Dr. Marta Klanjšek Gunde, direktorica podjetja MyCol d.o.o., je ob podpisu pogodbe za pridobitev seed investicije dejala: »Investicija nam bo omogočila intenzivnejši marketing in prodajo izdelkov, za kar sedaj nismo imeli dovolj sredstev in specialnih znanj. V ta namen nameravamo sodelovati s strokovnjaki s tega področja. Izvedli bomo tudi prvo širitev proizvodnje (scale-up). Intenzivneje se bomo predstavljali na strokovnih sejmih in konferencah. S širitvijo dejavnosti bo treba tudi najeti večje prostore za delo in izvesti kakšno zaposlitev v proizvodnji. Veseli nas, da so predstavniki sklada Vesna pri vsem tem pripravljeni pomagati s svojimi dragocenimi nasveti

 Sklad Vesna je rezultat prvega uspešnega sodelovanja dveh razvojnih bank – slovenske in hrvaške, ki sta združili svoje napore in finančno podprli vzpostavitev prvega slovensko-hrvaškega sklada za globokotehnološke investicije. To je tudi prvi tovrstni sklad v regiji, ki usmerja investicije v projekte, ki izhajajo iz raziskovalnih in razvojnih dejavnosti obeh držav, kar predstavlja pomemben korak k razvoju inovativnih podjetij v širši regiji.

Vir: Kemijski inštitut