Oskrbovalnica.si je vseslovenski nekomercialni samooskrbni projekt za direktno povezovanje pridelovalcev (kmetov) in odjemalcev (kupcev). Na prvi pogled deluje kot spletna tržnica, a je mnogo več – je model skupnostnega naročanja, ki pomaga ohranjati slovenske kmetije in potrošnikom zagotavlja vedno sveža, lokalna in prav zanje pripravljena živila po pošteni ceni.

Na portalu naročimo, kar potrebujemo in z različnih kmetij nam sveže pridelke hkrati dostavijo na dogovorjeno mesto. Ker smo naročilo oddali že vnaprej, kmetje točno vedo, koliko živil naj pripeljejo, zato ni odpada in je cena lahko ugodnejša. Največji plus je, da odpadejo skladiščenje in dolgi prevozi ter trgovske marže. Hkrati omogočamo kmetom, da v relativno kratkem času razdelijo večjo količino živil. Tako lažje planirajo posevke in se posvečajo pridelavi namesto prodaji ali trženju. Zakaj oskrbovalnica?
Mali kmetje zagotavljajo 80 % hrane, ki jo zaužijemo, pri čemer porabijo le 25 % virov, namenjenih kmetijstvu. Mali kmetje, ki skrbijo za zemljo in naše zdravje, s pridelavo izvorne hrane, tiste, ki nas resnično hrani, izumirajo. Male in srednje kmetije so nosilci naše skupne prehranske in zdravstvene varnosti – propadejo pa po tri vsak dan! V zadnjih desetih letih je pri nas propadlo 13.000 malih kmetij.
»Da se naredi, kar je prav, je vedno pravi čas.« Martin Luther King Jr. “Nikoli ne dvomite ali lahko majhna skupina resnih in predanih ljudi spremeni svet. V resnici je to edino, kar ga sploh lahko.” Margaret Mead

(Vir: Marjan Kogelnik)