Založnik knjige Novacen, prihajajoča doba hiperinteligence (založba UMco), je avtorja Jamesa Lovelocka predstavila kot enega največjih mislecev našega časa, njegovo knjigo pa kot vizionarsko. Takšna tudi je, pravzaprav s skoraj nepredstavljivo prihodnostjo, ki je že tu. Začela se je z novo geološko dobo, z novacenom, ob koncu stoletja, napoveduje avtor, pa bodo takrat najbrž že v sožitju živeli ljudje in kiborgi, torej ljudje, v katerih bodo funkcionirali mehanski vsadki oziroma mehanski telesni deli. Po dobi antropocena bo v novacenu začela upravljati življenje umetna inteligenca, inteligentni stroji. To bo inteligentni živelj, ki ga bo človek nekaj časa zagotovo še obvladoval. Toda hibridi bodo kmalu »osvobojeni človekovih ukazov, saj se bodo razvili iz programov, ki jih bodo sami napisali«, je prepričan avtor James Lovelock. In to bodo seveda stroji brez duše ali empatije. Umetni živelj, napoveduje avtor, se bo potem, ko se bo pojavil, lahko hitro razvil in že do konca tega stoletja postal pomemben del biosfere.

Avtor seveda ne more mimo podnebnih sprememb in nekajkrat ponovi, da je dolgoročna nevarnost življenju na Zemlji »eksponentno večanje toplotnega toka sonca«. In če ne bo kakšne posebne katastrofe na planetu, ni pesimist. Na Zemlji bi lahko bile razmere za življenje primerne še nadaljnjih nekaj sto milijonov let«. A ključno bo, ali se bodo tudi kiborgi pridružili človeku pri ohranjanju planeta pri nizki temperaturi, kar zdaj zagotavljata kopensko in morsko rastlinstvo. In kaj bi lahko storili kiborgi? James Lovelock je trdno prepričan o izjemnih sposobnostih elektronskega življenja.

Predvideva, da se bodo kiborgi morda odločili za ogledala v vesolju, ki bodo odbijala svetlobo. O takšni opciji je pisal astrofizik Lowell Wood. Žičnata mreža s površino 1.500.000 km2 bi bila posuta z majhnimi ogledali. Po njegovem mnenju bi »problem globalnega segrevanja odpravili že s tem, da bi odkrili 1 odstotek vpadne sončne svetlobe.«

Knjiga Novacen ni le pogled v neslutene možnosti razvoja hiperinteligence in na začetek nove oblike življenja, elektronskega življenja, to je inteligence, ki ne bo človeška, bo drugačna od tega, kar vemo in si predstavljamo. Je več kot pogled, je skoraj distopija. Bo to zadnja etapa v razvoju vesolja? In kaj bo storil človek, dokler bo človek?

Vznemirljiva knjiga.

Zapisal: Jože Volfand, revija EOL