Ekološka kriza poziva k revoluciji in ljubezni, zapiše Charles Eisenstein, avtor polemične knjige Podnebje s podnaslovom Nova zgodba. Zakaj nova zgodba? Zato, ker razlaga in dopoveduje, da danes za podnebno krizo niso glavni krivci emisije ogljikovega dioksida in glavni rešitelji ne obnovljivi viri energije. Po njegovem je preusmeritev industrijske družbe h gorivu z ničelnimi izpusti premalo za preprečevanje podnebnih sprememb. Pravi, da se morata gospodarstvo in politični sistem preobraziti skladno z novo zgodbo. Nova zgodba pa zanj pomeni, da v celoti ponotranjimo misel o prepletenem bivanju. To pomeni, da obstoj in vsak ekosistem sestavljajo odnosi.

Svet je del mene, pravi, tako kot sem jaz del njega. In kar se zgodi svetu, se zgodi tudi meni. Če se odločimo za prepleteno bivanje, mora to biti naš pogled na svet, način bivanja, strateško načelo in predvsem občutena resničnost. Trdno moramo biti povezani s skupnostjo, z rastlinami, živalmi in zemljo. Ne pa, da prisegamo predvsem na napredek, tehnologijo in denar. In zagovarja tezo, da so vsa stališča na lestvici mnenj o podnebnih spremembah, od skepticizma do katastrofizma, napačne.

Knjiga Podnebje – Nova zgodba je razdeljena na več poglavij in že naslovi so sporočilni: Kriza bivanja, Onkraj podnebnega fundamentalizma, Spekter mnenj o podnebju in še več, Paradigma vode, Ogljik z vidika ekosistemov, Pogodba s hudičem, Revolucija je ljubezen, Regeneracija, Energija, prebivalstvo in razvoj, Denar in dolg, Srčna zadeva in Most do živega sveta.

Dr. Lučka Kajfež Bogataj je v spremni besedi med drugim zapisala, da avtor Charles Eisenstein v knjigi postavlja utemeljena in inteligentna vprašanja, včasih tudi malo nesramna.

Knjigo Podnebje – Nova zgodba je izdala Založba Chiara.

(Vir: J. V.)