Začela je veljati nova direktiva EU za spodbujanje popravila blaga. Nova pravila spodbujajo bolj trajnostno potrošnjo, saj lajšajo popravila okvarjenih izdelkov in spodbujajo potrošnike, da takšne proizvode popravijo, namesto da bi jih nadomestili z novimi. Potrošniki se bodo tako izognili stroškom nakupa novih izdelkov, direktiva pa bo prispevala tudi k zmanjšanju odpadkov ter virov in emisij toplogrednih plinov.

V skladu z novo direktivo morajo tako proizvajalci nekaterih izdelkov, kot so hladilniki ali pametni telefoni, potrošnikom pravočasno ponuditi storitve popravila po razumni ceni. Da bi okrepili evropski trg popravil, morajo ti proizvajalci ponuditi rezervne dele po razumni ceni, ne smejo zavrniti popravila ali izvajati praks, ki bi popravila preprečile. Nova direktiva med drugim potrošnikom daje tudi novo pravico do enoletnega podaljšanja zakonske garancije, če se bodo odločili za popravilo izdelka namesto za zamenjavo.

Države članice morajo direktivo prenesti v nacionalno zakonodajo do 31. julija 2026. Celotno  sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/mex_24_4081

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji