Gospodinjstva naj bi glede na zabeležene podatke v prvi polovici letošnjega leta glede na lansko prvo polletje znižala porabo električne energije za približno 6 odstotnih točk, toda to po oceni avtorja študije to ne drži. Analiza Aleksandra Mervarja namreč razkriva, da (lastna) poraba električne energije v gospodinjstvih, ki imajo svojo sončno elektrarno in so v režimu neto meritev, ni nikjer zabeležena. Zato zabeleženi podatki dejansko niso odraz realnega stanja.

Številčni podatki v slovenskem elektroenergetskem omrežju in statistični podatki, ki jih  objavlja Statistični urad RS (SURS), beležijo prevzem iz distribucijskega omrežja in oddajo v distribucijsko omrežje. Ne vsebujejo pa podatka o porabi električne energije proizvedene iz sončnih elektrarn, ki delujejo v režimu t.i. »neto meritev« (t.i. »net metering«). Razliko med zabeleženimi statističnimi podatki o proizvodnji in dejanskim stanjem tako predstavlja poraba električne energije v gospodinjstvih, ki imajo svojo sončno elektrarno in so v režimu neto meritev. Primerjava porabe v gospodinjstvih za različna časovna obdobja brez upoštevanja navedene anomalije tako ni odraz dejanskega stanja porabe električne energije.

V prvem polletju leta 2023 je bilo povprečno instaliranih 357 megavatov moči sončnih elektrarn, ki so po oceni proizvedle 188 gigavatnih ur električne energije. Od tega naj bi ocenjena poraba pri lastnikih sončnih elektrarn znašala 94 gigavatnih ur električne energije. V letošnjem prvem polletju je bilo povprečno instaliranih 595 megavatov moči sončnih elektrarn, ki so po oceni proizvedle 313 gigavatnih ur električne energije. Od tega naj bi ocenjena poraba pri lastnikih znašala 156 gigavatnih ur električne energije. Ta poraba ni evidentirana nikjer. Če skušamo čim bolj realno oceniti primerjavo porabe gospodinjstev prvega polletja 2024 s prvim polletje leta 2023, moramo števčni porabi prvega polletja leta 2023 (po uradnih podatkih torej 1.771 GWh) prišteti še 94 GWh. Seštevek torej znaša 1.865 GWh. Na enak način moramo pri podatkih za letošnje prvo polletje (uradna poraba 1.665 GWh) prišteti 156 GWh. Seštevek znaša 1.821 GWh. Po uradnih podatkih je bila poraba gospodinjstev v prvem polletju leta 2024 za 6 odstotkov nižja kot v enakem obdobju lani, upoštevajoč oceno glede lastne porabe pa samo 2 odstotka.

Vir: Eles d.o.o.