Uradni logotip Nagrade za navdihujoče podeželske projekte.
Uradni logotip Nagrade za navdihujoče podeželske projekte.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zbira prijave na natečaj dobrih praks Rural Inspiration Awards 2022 (nagrade za navdihujoče podeželske projekte), ki letos poteka pod geslom »Prihodnost so mladi«. Z natečajem želijo prepoznati najboljše prakse in projekte, ki prispevajo k razvoju in ohranjanju našega podeželja ter spodbuditi izmenjavo navdihujočih primerov dobrih praks, ki naslavljajo sodobne izzive v kmetijstvu, gozdarstvu in razvoju podeželja. Projekti morajo biti podprti s sredstvi skupne kmetijske politike. Rok prijave je 15. 6. 2022.

Ministrstvo vabi nosilce projektov, upravičence do sredstev skupne kmetijske politike, strokovno in splošno javnost, da Mreži za podeželje predlaga nacionalne kandidate. Iz Slovenije bodo nato na natečaj lahko podali osem predlogov. V finalni izbor bo izbranih 24 primerov dobrih praks, katerim bo podeljenih pet nagrad. Natečaj, že četrti po vrsti, organizira Evropska komisija v sodelovanju z Evropsko mrežo za razvoj podeželja (angleško: European Network for Rural Development) in nacionalnimi mrežami za podeželje. Razglasitev najboljših projektov na evropski ravni bo oktobra 2022.

Razpisane kategorije natečaja, za katere se lahko prijavijo projekti, so: zelena prihodnost, digitalna prihodnost, odporna prihodnost, socialno vključujoča in inovativna prihodnost ter najboljši projekt na temo mladih po izboru javnosti.

Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano